Demokrasi, kurallar ve kurumlar rejimidir; siyasi partiler demokrasinin olmazsa olmaz unsurlarıdır ancak tam demokrasiden bahsedebilmek için seçimlerin yapılıyor olması, partilerin varlığı yeterli değildir. Demokratik işleyişe sendikaların, kooperatiflerin, esnaf odalarının, demokratik kitleörgütlerinin de katılması gerekir.
Ülke öyle bir duruma geldi ki, halk; senin ne yaptığına değil, kendisi için ne yaptığına, ne söylediğine bakıyor ve önem veriyor; gündeminin unutturulmasını siyasiler arasındaki yarışın işgal etmesini istemiyor.
Bu seçim sisteminde hiçbir parti tek başına yüzde ellinin üzerinde oy alamadığı için ‘Ortak Seçim Örgütüne’ ihtiyaç var. Bu örgütün içinde Laik Demokratik Cumhuriyetten yana olan siyasi partiler, işçi/emekçi örgütleri, kooperatifler, meslek örgütleri, yardım dernekleri ve tüm demokratik kitle örgütleri olmalıdır.
Ortak Seçim Örgütünün proğram ve stratejisi kendisitarafından belirlenmeli ve Cumhurbaşkanı adayı, İngiliz İşçi Parti modeli ile belirlenmedir.
Ortak Seçim Örgütü içinde yer alan parti ve kuruluşlara güçleri oranında ‘Blok Oy’ hakkı tanınmalı ve Cumhurbaşkanı adayının tespitinde bu blok oylar esas alınmalıdır.
Bu da yetmez, Kadın hakları ve aile sorunlarından sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı bir kadın; gençlik sorundan sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı bir Genç, Cumhurbaşkanı adayı seçim yöntemiyle belirlenmelidir.
Olağanüstü dönemlerde, olağanüstü kararlar alınabilmelidir. Somut durumun somut tahlili, diyalektik felsefenin temel yasalarından biridir.
Politika, iki nokta arasında en kısa yol değildir. Siyasi temsil; felsefi düşünce ile siyasal pratik arasındaki buluşma alanlarının politik akılla örülmesidir.
Bu gün siyasetin felsefi politik aklı, Laiklik, Milliyetçilik, Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Devletçilik ve Devrimciliktir.=Atatürkçülük. Politik aklın lideri olmaz, onun lideri belli…Eşitlerden birincisi sözcü olabilir.
Bu gün için politik aklın uygulayıcıları, toplumsal muhalefetin içinde yer alan siyasi partiler, sendikalar, kooperatifler, esnaf örgütleri, demokratik kitle örgütleri, ortak akıl zemininde karar vermeli ve uygulamalılar…
Siyasal Özne, Cumhuriyetin ilkelerine inanmış, Atatürkçü insan malzemesi artı düzenden rahatsız olan, menfaatleri zedelenen, insanca yaşama hakkı elinden alınanlar…
Bu ‘Buluşma Alanında’ toplananlar/ Ortak Seçim Örgütü; çıkış yolunu, gelişkin düşünceyi kendi içinden üretip teoriye/programa ulaşmaları olanaklıdır ve bu bir şanstır. Bu şansı iyi kullanmak gerekir. Türk milletinin geleceği hiç kimsenin kariyer planına kurban edilmemelidir.
Demokratik devletin tüm kurumlarına işaret eden, Yargı, Devlet Planlama Kurulu, Anayasa Mahkemesi, Merkez bankası, Özerk Üniversiteler gibi kurumların anayasal güvencelerini içeren Demokratik çağdaş Anayasa taslağı, Ekonomik kalkınma proğramıhazırlanıp seçimden önce halka sunulmalı ve iktidar bu proğram üzerine inşa edilmelidir.