Türk devriminin ilk adımı, 23 Nisan 1920 yılında TBMM’nin kurulması ile atılmıştır. Bu meclis Kurtuluş savaşını yönetmiş ve Türk devrimlerine öncülük etmiştir.
İlki 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin İlanıdır. Cumhuriyet halk egemenliğine dayalı bir yönetim biçimidir. Ulemadan, şeyhülislamdan, tarikatlardan, ruhban sınıfından, halifelikten oluşan din devletinin sona erişidir.
3 Mart 1924’te TBMM kararıyla Hilafet kaldırıldı. Tüm vatandaşlara laik ve bilimsel eğitim olanağı sağlayan ‘Öğretim Birliği Yasası’ kabul edildi. Medreseler kapatıldı. Şeriyye ve Evkaf Bakanlığı kaldırıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü kuruldu.
17 Şubat 1926 tarihinde Kadın erkek eşitliğini sağlayan, Türk kadınını siyasi ve sosyal yaşamda var eden, Türk Medeni Kanunu kabul edildi.
10 Nisan 1928 tarihinde 1876 Osmanlı Anayasasından kalan ‘Devletin dini islamdır’ ifadesi anayasadan çıkarıldı. Dini inanç vatandaşın özgür iradesine bırakıldı.
5 Aralık 1934’te Pek çok Avrupa ülkesinden önce Kadına seçme seçilme hakkı tanındı. Türk devrimi emin adımlarla ilerliyor.
5 Şubat 1937 tarihinde ‘Laiklik’ ilkesi Cumhuriyet Anayasasına eklendi ve Türk Devrimi Laiklikle taçlandırıldı.
17 Nisan 1940 Tarihinde Köy Enstitüsü kuruldu ve Türk Devrimleri Köy Enstitülülere teslim edildi.
Cumhuriyet Devrimi bir sentezdir. Fransız Devriminin, Sovyet Devriminin, Kuran Dininin ve Anadolu geleneğinin bir sentezidir. Güçlü temelleri ve dayanakları vardır.
Cumhuriyet Devrimlerinin tamamı, TBMM’nin kararı ve onayı ile gerçekleşmiştir. Türk halkı, Mustafa Kemal’in öncülüğünde ‘Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir’ ilkesi ve hedefi ile yola çıkmış; benzeri olmayan anti emperyalist kurtuluş savaşını başarı ile sonuçlandırmış ve adım adım devrimleri sıralamıştır.